poniedziałek, 15 grudnia 2014

ABC małej kuchni – czego unikać przy projektowaniu małej przestrzeni kuchennej.

Obecnie na rynku nieruchomości rośnie popyt na małe mieszkania, czego przyczyną jest niż demograficzny. Wiąże się z tym więc niewielka przestrzeń dla serca każdego mieszkania – kuchnia, która mimo swoich rozmiarów powinna być funkcjonalna. Poniżej przedstawiamy czego unikać przy projektowaniu tej niewielkiej przestrzeni.


Wysokie, ciężkie, optyczne szafki, o otwieranych na bokach frontach.

Odchodzą one w niepamięć. Na ich miejsce wchodzą szafki średnie lub małe (do 50cm wysokości), które umieszczane są często w dwóch rzędach. Fronty tych szafek otwierane są do góry – w przypadku górnego rzędu, bądź równolegle do ich korpusu – przy szafkach dolnego rzędu.



W przypadku szafek narożnych, cieszących się nieustannym powodzeniem, popularne są rekomendowane systemu półek wyjeżdżających.


Brak komfortu poruszania się
Bardzo ważne aby na niewielkiej przestrzeni stworzyć taką kompozycję szafek oraz szuflad, aby spełniały one swoje wymagania w zakresie przechowywania i przygotowywania posiłków, nie umniejszając przy tym komfortu użytkowania.

 Doskonale zdajemy sobie sprawę jak ważną część wyposażenia jest sprzęt AGD, stąd oferujemy dopasowane do małych przestrzeni kuchennych sprzęt kuchenny firmy Teka (oferta).

Brak dyskretności, brak miejsca w szafach/szufladach
Bardzo ważne aby to co można schować w meblu, ukryć jak najsprytniej. Przykładem może być chowany, wysuwany blat roboczy. 

Odchodzi się w ten sposób od szafek dolnych, które przeważnie umieszczane są tuż pod blatem. Ich miejsce zajmują więc szuflady, które pozwalają przechowywać zarówno żywność, przetwory, jak również talerze, garnki itp. Zaletą tych szuflad jest dostęp do jej całej zawartości, co nie możliwe jest w przypadku zwykłych szafek.

Dzięki tym praktycznym pomysłom, można cieszyć się nowoczesnym i ergonomicznym wnętrzem, nawet o niewielkim rozmiarze! ;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz