Obecnie na
rynku nieruchomości rośnie popyt na małe mieszkania, czego przyczyną jest niż
demograficzny. Wiąże się z tym więc niewielka przestrzeń dla serca każdego
mieszkania – kuchnia, która mimo swoich rozmiarów powinna być funkcjonalna.
Poniżej przedstawiamy czego unikać
przy projektowaniu tej niewielkiej przestrzeni.
Wysokie, ciężkie, optyczne szafki, o
otwieranych na bokach frontach.
Odchodzą one w
niepamięć. Na ich miejsce wchodzą szafki średnie lub małe (do 50cm wysokości),
które umieszczane są często w dwóch rzędach. Fronty tych szafek otwierane są do
góry – w przypadku górnego rzędu, bądź równolegle do ich korpusu – przy
szafkach dolnego rzędu.
W przypadku
szafek narożnych, cieszących się nieustannym powodzeniem, popularne są
rekomendowane systemu półek wyjeżdżających.
Brak komfortu poruszania się
Bardzo ważne
aby na niewielkiej przestrzeni stworzyć taką kompozycję szafek oraz szuflad,
aby spełniały one swoje wymagania w zakresie przechowywania i przygotowywania
posiłków, nie umniejszając przy tym komfortu użytkowania.
Doskonale zdajemy sobie sprawę jak ważną część
wyposażenia jest sprzęt AGD, stąd oferujemy dopasowane do małych przestrzeni
kuchennych sprzęt kuchenny firmy Teka (oferta).
Brak dyskretności, brak miejsca w
szafach/szufladach
Bardzo ważne
aby to co można schować w meblu, ukryć jak najsprytniej. Przykładem może być
chowany, wysuwany blat roboczy.
Odchodzi się w
ten sposób od szafek dolnych, które przeważnie umieszczane są tuż pod blatem.
Ich miejsce zajmują więc szuflady, które pozwalają przechowywać zarówno
żywność, przetwory, jak również talerze, garnki itp. Zaletą tych szuflad jest
dostęp do jej całej zawartości, co nie możliwe jest w przypadku zwykłych
szafek.
Dzięki tym
praktycznym pomysłom, można cieszyć się nowoczesnym i ergonomicznym wnętrzem,
nawet o niewielkim rozmiarze! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz